Tapeta

webshop - ponujamo vam širok izbor kakovostnih, luksuznih

tapet

Glavna stran arrow Nasveti za polaganje tapet arrow Kaj je treba vedeti o polaganju švedskih papirnatih tapet!
Kaj je treba vedeti o polaganju švedskih papirnatih tapet!

   
Pri polaganja papirnatih tapet namažite z lepilom vsak pas tapete in pustiti, da se lepilo vpije, nato ga položite na steno tako, da pokrije dolžino naslednjega za okrog 2-3 mm.     
 Polaganje papirnatih tapet:

Rezanje tapet:
1.    Preverite, ali imajo vsi svitki isto številko proizvodnje, s tem boste preprečili nevšečnost, da bi uporabili tapete drugačnih nians/barv. Preverite tudi, ali je treba pasove tapet polagati tako, da se bodo prekrivali, ali spajali.
2.    Izmerite razdaljo med tlemi in stropom in na obeh koncih dodajte po 2-3 centimetre. Bodite pozorni tudi na ustreznost vzorca.  
3.    Naenkrat odrežite le 5-10 pasov. Uporabljajte ostro žiletko z jeklenim rezilom ali nož  za tapete.  
4.    Na hrbtno stran vsakega pasu narišite puščico, da boste vedeli, v katero smer jih boste polagali.  
 
Lepljenje tapet:

1.    Pasove tapet s hrbtno stranjo navzgor položite na mizo. Rob gornjega dela naj bo ob robu mize, spodnji del pa nekoliko nižje. Tako se boste izognili temu, da bi bila miza in prednji del tapete lepljiva. Pod oba konca pasu položite košček tapete ali papirja, da preprečite zlepljenje.  
2.    Na hrbtno stran tapete enakomerno nanesite lepilo tako, da začnete na sredini in nadaljujete proti robovom.  
3.    Tapeto ob gornjem koncu do ¾ privzdignite proti sredini, preostanek pa s spodnjega  konca.  Dajte jo na stran in nadaljujte z drugimi, medtem ko z lepilom namažete še nekaj pasov.
4.    Pustite tapeto 10 minut, da vpije, oziroma da je dovolj vlažna.
5.    S sprednje strani tapete čim prej zbrišite vso odvečno lepilo s čisto, mokro gobico. Ne drgnite, pač pa odstranite lepilo z dovolj vode.  

Lepljenje tapet:   
1.    Prvi pas položite k enemu od oken, po možnosti k tistemu, ki je obrnjeno na jug, da se pri spajanju izognete senci. Položite navpični pas od okenskega kota, ki naj bo širok okrog ene širine pasu tapete.  
2.    Odvijte gornji del pasu in ga položite ob kot tako, da bo za nekaj centimetrov segal čez na strop. Bodite pozorni, da bo prvi pas povsem navpičen, kajti če prvi ne bo, tudi drugi ne bodo!
3.    Odvijte še spodnji del in ga naravnajte na steno.  
4.    S ščetko pritisnete tapeto k steni. Začnite od sredine proti robovom. Prepričajte se, da je bila tapeta ob gornjem in spodnjem robu dobro pritrjena.
5.    Odvečno tapeto odrežite z ostrim nožem za tapete. Z robov in drugih površin obrišite lepilo z mokro gobico.
6.    Ko se tapete polagajo z robovi tesno skupaj oz. spajajo, se morate prepričati, ali so se robovi tapet dobro oprijeli stene.
7.    Če polagate pasove tako, da se prekrivajo, poskrbite, da bo prekrivanje znaša 2-3 cm.
8.    Lepilo na sprednji strani tapete takoj odstranite s mokro gobico.
9.    Ponovite korake od 2 do 5.
 
Zunanji kot:
1.    Izmerite razdaljo med kotom zadnjega pasu in kotom stene.  Dodajte 20 mm in odrežite dolžino na ustrezno širino. Na vrhu in na dnu tapete izrežite majhne odprtine, da boste lahko tapete na vogalih lepo zgladili.  
2.    Zdaj primite odrezan kos, ki bo pokrival zadnji pas za okrog 10-15 mm  (to je primerno tudi tedaj, če uporabljate vzorčaste tapete in se morajo vzorci ujemati).  
3.    Tapeta se ne sme končati natančno v kotu, ampak 5 mm zunaj njega, saj boste s tem preprečili, da se tapeta ne bo strgala, če bi se bo kdo podrgnil ob njo.  
 
Notranji kot:
1.    Najprej izmerite razdaljo in dodajte 10 mm. Odrežite papir na to širino in ga prilepite v kot sobe.  
2.    Zatem odrezani kos prilepite v kot. Uporabite svinčnico, da boste preverili, ali je res navpična.


Image