Tapeta

webshop - ponujamo vam širok izbor kakovostnih, luksuznih

tapet

Prvi koraki

 


Potrebno se je temeljito pripraviti.
Prvo pravilo pred začetkom tapeciranja je, da je stena suha, ravna in gladka.
Začnite z odklopom električnega toka v prostoru. Odstranite ohišje stikal. Priporočljivo je odstraniti letvice na tleh in na stropu. Dober nasvet: oštevilčite hrbtno stran letvic, da boste vedeli, odkod ste jih sneli, in si s tem olajšali delo pri njihovi ponovni postavitvi. Snemite s stene obešalnike in drugo ter poglejte, kakšna je površina stene.

Tapecirana površina:

Poskrbite, da bodo odstranjene vse stare tapete, predvsem v kotih in ob okrasnih letvicah. Ko odstranjujete papirnate in tekstilne tapete, odstranite zgornjo dekorativno plast. Obrusite ali odrežite vse spoje, kjer so se trakovi tapet prekrivali, in zapolnite vse razpoke, luknje ali neravne dele stene. Za zapolnitev večjih lukenj uporabite kit ali podobno polnilo. Ko se masa posuši, zapolnjene površine previdno obrusite. S sten odstranite prah, nato pa na zapolnjena mesta nanesite tekoče lepilo v skladu z navodili proizvajalca. 
Plastificirane in druge barvane tapete:

Steno očistite z razredčilom in jo temeljito sperite. Na celotno steno nanesite plast, nato jo zdrgnite in celotno površino prelepite. 
 
Tekstilne ali podobne tapete:

Odstranite stare tapete. Pri tem uporabite strgalo za lažje odstranjevanje. Zapolnite vse razpoke in luknje, na tako pripravljeno površino nanesite lepilo.
 
Barvana površina:

Z razredčilom odstranite barvo, nato površino temeljito sperite. Če se ostanki barve luščijo, morate odstraniti tudi ta stari barvni premaz. Zapolnite vse razpoke in luknje, nato površino obrusite, da bo gladka. 
 
Betonske in ometane površine:


Zapolnite vse neravne dele stene. Nanesite polnilno maso na celotno površino in jo zdrgnite.   Odstranite prah s površine, nato pa nanesite lepilo. 
 
Deske iz lesa in podobnega materiala:

Zapolnite vse luknje, ki so jih pustili žeblji in vijaki. Zapolnite dele med ploščami s kitom ali lepilom in lepilnim trakom. Razpoke zapolnite z gipsom. Površino obrusite, nato jo prelepite. Med spoje desk nanesite lužnato osnovno plast, da se izognete ohlapnim vogalom.